1 op de 6 – Michel en Martine

U bent kerngezond!”. Ik kan de zin niet meer horen. Al van kinds af aan, weet ik het zeker: ik word moeder van minimaal 3 kinderen. Allemaal leuk blond haar en blauwe ogen. Vijfenhalf jaar geleden liep ik de man van mijn dromen tegen het lijf, Michel. Al op de eerste date vroeg hij me of ik kinderen wilde. Ik vond het een nogal impertinente vraag, maar vooruit; met zijn twinkeloogjes wilde ik hem wel het voordeel van de twijfel geven. Ik wilde tenslotte ook niets liever.

Samen spraken we onze dromen uit; 3 kinderen, goede banen (ambitieuze typetjes als wij zijn) en (minimaal) een 2-onder-1-kap woning midden in de Randstad – zo gezegd zo gedaan, dachten wij.

“Wat we wel zijn? Experts in fertiliteitsbehandelingen en (internationale) ziekenhuizen.”

Helaas zijn we nu vijf jaar MMM verder en zijn we nog steeds geen papa en mama. Wat we wel zijn? Experts in fertiliteitsbehandelingen en (internationale) ziekenhuizen. Wat er met ons mis is? Helemaal niets! Althans, dat werd ons continu gezegd wanneer wij overstapten van ziekenhuis: “U bent kerngezond!”. Nu, 16 behandelingen later, wordt dit nog steeds gezegd. Totdat ze ons enorm dikke dossier zien. Er is een voorzichtige conclusie getrokken: “Misschien zijn uw eicellen genetisch niet goed? Probeert u maar eiceldonatie.”

“Ik was altijd zo’n spontane, positieve spring-in-het-veld.”

Dit was de zoveelste schok. Ik was altijd zo’n spontane, positieve spring-in-het-veld, maar na alle teleurstellingen, tassen vol hormonen en onbegrip vanuit de omgeving was ik tijdenlang niets meer dan een hoopje ellende. Michel en ik zijn elkaar bijna kwijtgeraakt op deze hobbelige fertiliteitsweg en verloren onze gezamenlijke dromen uit het oog. Na professionele hulp en openstaan voor wederzijds begrip zijn we weer een team en klaar om onze laatste uitdaging aan te gaan; eiceldonatie in Spanje.

Gaat dit traject ons ons wondertje brengen? We hopen het zo! Maar mocht dit niet zo zijn, dan is er nog geen man overboord, want gelukkig dromen Michel en ik weer samen over onze gezamenlijke toekomst. We zijn al twee jaar druk met een adoptieproces en indien ons wondertje niet uit Spanje komt, dan komt het uit een iets verder land.

Wij weten het in ieder geval zeker; we willen dolgraag een kleine dreumes die papa en mama tegen ons zegt… met of zonder blauwe ogen en blonde haren. Wij gaan ervoor!

Michel en Martine

3 gedachten over “1 op de 6 – Michel en Martine

 1. Awhh jeetje, wat heftig allemaal!
  Bij mij is er op mn 16de ongeveer het sydroom can Turnermoziëk) geconstateerd want ik menstrueerde nog niet en mn moeder vertrouwde het niet dus zijn we naar het Amc gegaan en allemaal onderzoekjes gedaan en doordat ik dat heb, heb ik geen eicellen waardoor ik niet spontaan zwanger kan raken waar ik helemaal kapot van ben. Ik huil iedere dag in mn bed van waarom dit nou moest zijn omdat dit zo mijn grootste droom is om ooit moeder te worden. En mn vriend en ik willen dolgraag kinderen en zelf werk ik al 6 jaar op de kinderopvang.
  Maar we moeten niet opgeven! Alles komt goed en dat weet ik zeker.
  Geef de moed niet op!

 2. Hallo!

  Wij zitten un precies dezelfde situatie. Beide kerngezond maar helaas na 5 jaar en meer dan 15 behandelingen nog steeds met lege handen. Ik ben op zoek naar vrouwen / stellen in hetzelfde schuitje om ervaringen en tips uit te wisselen omtrent ECD in Spanje.

  Sabine

Geef een reactie