Mijn eerste IUI

kaarsje brandingDaar lig ik dan. De koude, steriele kamer in het grote stadsziekenhuis, -waar mijn patiëntennummer zeven cijfers omvat en waar eenvoudige kansberekening de behandeling bepaalt-, doet onpersoonlijk aan. Een vriendelijke, nochtans afstandelijke arts voert de inseminatie uit en tracht hiermee onze grootste wens in vervulling te laten gaan. Gistermorgen deelde dezelfde arts mee dat het eitje ‘op springen stond’. Hoewel dit in eerste instantie associaties opriep met jeugdpuistjes en witte koppen, klonk het ons toch goed in de oren. Ik was vruchtbaar. De arts kreeg gelijk en de ochtend na de echo gaf de ovulatietest twee duidelijke streepjes aan. Na een kort telefoontje zijn we in de auto gestapt.

Twee jaar en drie maanden geleden ben ik gestopt met het slikken van de pil. Dat was zo ongeveer rond het moment dat ik mijn ouders had ingelicht over mijn relatie met een man die pakweg twintig jaar ouder is dan ik. We wilden allebei kinderen, onze liefde was forever, dus stoppen met anticonceptie was geen lastig besluit. We hadden toen nog geen dringende behoefte om à la minute zwanger te worden en evenmin lag het in onze verwachting dat dit zou gaan gebeuren. Ons motto was: als het komt, dan komt het.

Maar het kwam niet. En het verlangen groeide. Gezien de leeftijd van mijn man besloten we nog voor de ‘proeftijd’ van een jaar aan de bel te trekken. De eerste onderzoeken in het ziekenhuis wezen niks uit. Allebei kerngezond, ik zou gewoon zwanger moeten kunnen worden. Tijdens een kijkoperatie in een later stadium werd er bij mij alsnog een lichte vorm van endometriose aangetroffen (dit is gelijk ‘schoongemaakt’), maar weinig om je druk over te maken, aldus de gynaecoloog. De diagnose: onbegrepen infertiliteit. De gynaecoloog schotelde ons de statistieken voor: de kans dat we natuurlijk zwanger zouden raken was nog steeds groter dan wanneer de artsen zouden gaan behandelen, luidde de boodschap. Soms zat ik op weg naar huis huilend van frustratie in de auto. Ik begreep het wel, maar ook weer niet. Ik wilde geen cijfertjes en succeswensen. Ik wilde hulp, actie, het heft uit handen geven, een medisch wonder. En begin juni dit jaar kwamen we er uit. Er werd ons op het hart gedrukt om geen wonderen te verwachten, maar het IUI-traject zou gestart gaan worden.

Deze ochtend zijn we hoopvol en opgewonden. Alle voorzorg is getroffen en niks staat meer in de weg. Onderweg naar het ziekenhuis maken we grapjes. We beelden ons in dat mijn baarmoedermond al die tijd ontoegankelijk is geweest en dat de zaadjes van manlief middels inseminatie voor het eerst in hun leven de baarmoeder en een eitje zien. En vice versa. Voor het gemak verpersonaliseren we de zaadjes en eitjes even en we stellen ons het ene na het andere hilarische tafereel voor. Nog wat giechelig staan we even later voor de balie. Manlief mag meteen doorlopen naar het lab om zijn bijdrage te leveren en ik neem plaats in de wachtkamer.

Daar lig ik dan. De arts is vertrokken en op zijn advies blijf ik nog een kwartier liggen. Manlief zit naast me en samen wachten we in de koude, steriele kamer in het grote stadsziekenhuis. Een onwerkelijk gevoel. Het diepe verlangen naar een kindje heeft ons hier gebracht. Het heeft niks meer met intimiteit te maken en het is niet langer een zaak van ons tweeën. Toch voelen we ons intens verbonden. Vanavond zullen we extra dicht tegen elkaar aan kruipen.

Karin

10 gedachten over “Mijn eerste IUI

 1. Het eerste stuk komt me bekend voor. Nu inmiddels bijna 3 jr onbegrepen fertiliteit, ook milde endometriose gevonden tijdens kijkoperatie.
  Waarschijnlijk zullen we in april met iui gaan starten, vind het allemaal erg akelig wat ons te wachten staat

  1. Suzan, wij gaan ook in april beginnen. Vanuitgaande dat het deze maand ook niet is gelukt.
   Misschien ook gekke vraag maar hoe doe jij dat met werk? Heb je het gewoon vertelt of verzin je dan smoesjes!

   1. Hoi Jenny, ik heb mij zojuist ook aangemeld op deze site, en vroeg me dus hetzelfde af als jou hoe doe je dat met je werk? Ik voel er weinig voor om hun precies alles te vertellen maar als je een aantal keer naar het ziekenhuis moet gaan ze toch vragen stellen, ik vind het nogal persoonlijk en vi d dat ze er in het ziekenhuis zo makkelijk mee zijn dat ze daar zeg maar zo niet bij na denken(of ik te veel). Ik werk in een heel klein bedrijf en even weggaan is zo makkelijk nog niet in te plannen. Ben benieuwd naar jou ervaring inmiddels? Groetjes

   2. Ik Zit nu in de derde behandeling … overmorgen is de inseminatie… super spannend!!! Bij de 1e behandeling heb ik op t werk aangegeven dat in naar de fysio moest voor mijn rug.. beetje aantal dagen net doen alsof, maar liegen voelt niet goed net als zoiets persoonlijks vertellen! Uiteindelijk toch aan mijn werkgever verteld.. ze heeft 3 kinderen en weet maar al te goed hoe het gevoel is van een kinderwens.. mijn collega’s denken overigens nog wel dat ik naar de fysio ga en de middenweg is fijn!

 2. Goedendag Karin,

  Ook ik ga mijn traject in met IUI.
  Mijn man en ik ook al 3 jaar serieus bezig te zijn geweest, het lukte maar niet en bij allebei zag het allemaal redelijk uit. Maar toch raak je gefrustreert als het niet wil lukken.

  Allereerst krijg ik een Laparascopie( kijk operatie) en dan daarna 3 maanden zouden we de natuur nog een kans moeten geven zeg maar. Want de gyn zei dat de mogelijkheid is na zo’n operatie dat je spontaan zwanger kan raken. Gebeurd dit niet dan gaan we over op onze allereerste IUI behandeling spannend vindt ik het wel hoor, maar ben blij dat er nu eindelijk voor ons een medisch plan wordt gemaakt.

  Succes hoor!

 3. Hallo,

  Ik ben vorig jaar gestart met iui de eerste iui was direct raak bij mij, toen ik 2 maanden zwanger was bleek het uiteindelijk uit te draaien op een miskraam?, nu ondertussen bezig met de 5de iui nu in mijn wachtweken !
  Ben nu wel misselijk als ik koffie drink of als ik eet, vaker plassen, koppijn en een opgeblazen gevoel, jeuk aan mijn borsten !
  Hopelijk is dit goed nieuws, nu nog wachten tot woensdag om te testen ☺!

  Sandra

 4. Hallo na 2 jaar bezig te zijn om zwanger te worden nog niet gelukt… na enkele onderzoeken bleek er niets mis te zijn met mij en mijn vriend onverklaarbare redenen volgens mijn gynaecoloog.. ging van alles door mijn hooft… maar vandaag weer na het ziekenhuis geweest en moet morgen voor het eerst hormonen spuiten!? en daarna beginnen met iui ben zo erg benieuwd als het allemaal wel gaat lukken durf er bijna niet meer op te hopen ? veel liefs

 5. Heel herkenbaar! Gisteren de eerste (en hopelijk enige!) IUI gehad. Mijn man en ik hebben gedurende de procedure elkaars hand maar vastgehouden, is het toch nog een beetje intiem. Onverklaarbare subfertiliteit is simpelweg frustrerend, maar ik ben heel dankbaar dat we behandeld kunnen worden en niet blijvend naar huis zijn gestuurd. Hopelijk is het ons allemaal gegund, want deze kindjes komen met heel veel liefde & een beetje wetenschap 😉

 6. Hoi,

  Wij zijn nu 2 jaar bezig om zwanger te worden, helaas ook nog zonder succes. Nu lopen we al een half jaar in het ziekenhuis, alles onderzocht en lijkt allemaal goed. Toch heb ik onverklaarbare bloedingen tussen de menstruaties door en verlate eisprong. Ik moet eerst afvallen voordat ze met iui willen beginnen, hebben meer van jullie dit meegemaakt ?

Geef een reactie