Een geluidsopname maken van het gesprek met je arts

Tijdens een gesprek met je arts krijg je vaak een heleboel informatie in korte tijd. Het kan lastig zijn om dat allemaal goed te begrijpen en tot je door te laten dringen. Zeker als je slecht nieuws krijgt, is het moeilijk om je eigen gedachten even te ‘parkeren’ om goed naar de arts te kunnen luisteren. Het kan veel helpen om een geluidsopname te maken.

Mag je een gesprek met je arts zomaar opnemen?

Het is volgens de wet toegestaan om een geluidsopname te maken van een gesprek met een arts. Je bent niet verplicht dit te melden, maar wij raden je toch aan het altijd vooraf met je arts te bespreken. Je mag de geluidsopname alleen voor privégebruik maken. Zonder toestemming van de zorgverlener is het niet toegestaan de opname openbaar te maken (ook niet via de sociale media delen dus).  Let op: voor het maken van beeldopnames zijn de regels strenger. Deze deze mogen bovendien uitsluitend mét instemming van de zorgverlener gemaakt worden.

Waarom zou je het eerst overleggen?

Het is belangrijk voor een prettig verloop van je traject om een open en eerlijke communicatie met je zorgverleners te hebben. Je mag verwachten dat de arts openstaat voor overleg over jouw behoefte aan passende informatie. Tegelijkertijd kan een geluidsopname voor de arts ook wat ongemakkelijk voelen. Opname kan het gesprek beïnvloeden. In plaats van het hele gesprek opnemen, kan je eventueel ook met de arts de afspraak maken dat hij/zij aan het eind van een gesprek een samenvatting geeft die kan worden opgenomen.

Wat is het voordeel van een geluidsopname?

Een geluidsopname kan de zorgverlening ondersteunen en jou meer grip geven op je zorgtraject. Vooral bij een emotioneel beladen gesprek kan het prettig zijn het gesprek terug te luisteren, samen met je partner of naasten de gedachten op een rij te zetten en – waar nodig – een besluit te nemen.

Patiëntenfederatie geluidsopname
Illustratie: De Patiëntenfederatie

Wil je meer lezen?

Geef een reactie