Zinvol leven zonder kinderen

Houdt het leven op als je geen kinderen kunt krijgen? Nee, absoluut niet. Er zijn vele manieren waarop jij je leven invulling en zin geeft, maar je moet wel zelf ontdekken hoe je dat doet en wat het beste bij jou past.

Neem de tijd

De wetenschap dat je ongewild kinderloos blijft, heeft altijd impact. Je toekomst ziet er ineens anders uit dan jij jezelf had voorgesteld. Dat moet je rustig verwerken en een plaatsje geven. De meeste kinderloze stellen doorlopen een rouwproces: een periode waarin het verdriet wordt verwerkt. Is de pijn daarna voorbij? Nee, ongewilde kinderloosheid blijft altijd een deel van je leven uitmaken, zoals Angelie beschrijft in haar blog. Maar je kunt er zelf wel alles aan doen om je daartegen te wapenen zodat die pijn je leven niet overheerst. Bijvoorbeeld door opnieuw zin aan je leven te (leren) geven en je leven in te vullen op een manier die voor jou goed voelt en die bij jou past.

Hoe geef je (weer) zin aan jouw leven?

Dat is een lastige vraag. Het antwoord is namelijk voor iedereen anders. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de persoonlijke verhalen van ongewild kinderloze vrouwen, mannen en stellen die in elk Freya Magazine gepubliceerd staan. Zij gaan allemaal op hun eigen manier om met hun kinderloosheid, maar één ding hebben ze gemeen: ze kijken positief naar de toekomst! Het zijn verhalen waar je niet alleen herkenning, maar ook inspiratie uit kunt putten. Om zo op zoek te gaan naar een manier waarop jij zin geeft aan jouw leven zonder kinderen. Lees de voorbeelden hieronder maar eens.

Zoek waar jouw hart ligt

Esther is ‘klaar met haar kinderloosheid’, zoals ze dat zelf zegt. Na een lang en intensief traject besluit Esther haar oude hobby – fotograferen – op te pakken. Ze besluit om een speciale fotoreeks te maken waarin ze op confronterende wijze afrekent met haar kinderloosheid. Het werkt! Esther zocht en vond een bron waar ze nieuwe, positieve energie van krijgt. Zoek die energiebron ook eens bij jezelf. Ga lekker sporten, wandelen, tekenen, kleuren, naar de sauna of zoek een andere bezigheid waar jij je lekker bij voelt en waar jij positieve energie uit haalt. Je zult zien dat het werkt!

‘Dan neem je toch een hond?’

Het grote cliché dat je als kinderloos stel regelmatig en goedbedoeld te horen krijgt, is ongetwijfeld de vraag: ‘Dan neem je toch een hond?’. En toch werkt het. Huisdieren zijn geen vervangers voor kinderen, maar hun onvoorwaardelijke liefde levert altijd veel vrolijkheid, ontspanning en troost.

Samen Verder dag en andere bijeenkomsten Freya

De Samen Verder dag van Freya is een ontmoetingsdag voor ongewild-kinderloze-stellen. Ervaringen uitwisselen, herkenning zien, troost vinden, geconfronteerd worden en open staan voor een nieuwe invulling van je leven. Dát is waar de Samen Verder dag om draait. De gesprekken tijdens de lotgenotencontacten zijn altijd open, eerlijk, confronterend en troostrijk. En tijdens diverse workshops krijg je handvatten aangereikt die je helpen om jouw leven zin te geven. Het is een intieme setting waar je leert om (weer) positief naar de toekomst te kijken. Ook bij de andere bijeenkomsten die Freya organiseert is er in de meeste gevallen specifieke aandacht voor stellen bij wie de kinderwens definitief niet vervuld zal worden. Bekijk de agenda maar eens, misschien zitten er interessante evenementen voor jullie bij!

Wil je meer lezen?