Omgaan met de omgeving

Als je kinderwens definitief onvervuld blijft, moet je niet alleen zelf een manier vinden om hier mee om te gaan, maar hier ook met je omgeving over in contact blijven. Jouw verdriet hoeft niet bij iedere ontmoeting onderwerp van gesprek te zijn, maar het is prettig als het onderwerp bespreekbaar is.

‘Mijn omgeving begrijpt me niet’

Dit is een veelgehoorde opmerking van mensen die geconfronteerd worden met vruchtbaarheidsproblemen. En zo vreemd is dat natuurlijk ook niet, want hoe leg je uit hoe intens het verdriet is over iets wat er nooit is geweest? Voor de mensen om je heen is er ogenschijnlijk niets gewijzigd in jullie situatie. Maar met de ‘geboorte van jullie kinderwens’ werd ook jullie gedroomde toekomstbeeld geboren. En nu is duidelijk dat deze diep gekoesterde niet in vervulling gaat. Iets wat jullie leven behoorlijk op de kop kan zetten, maar wat voor de buitenwereld vaak niet zo zichtbaar is.

Blijf in gesprek

Tijdens een eventueel behandeltraject is het voor de mensen om je heen vaak makkelijk om te vragen waar je staat in de behandeling en hoe het traject eruit ziet voor jullie. Maar bij het afsluiten van die periode en daarna wordt het vaak lastiger.

Om je hoop op een kindje los te laten, ga je door een rouwproces dat vergelijkbaar is met rouwen om het verlies van een dierbare. Alleen gaat het nu om een onzichtbaar verlies. Voor mensen in je omgeving is dat lastig te begrijpen en nog lastiger om een gesprek daarover te beginnen. Daardoor kun  je het idee hebben dat de omgeving geen aandacht heeft voor jouw verdriet. Alsof de kinderwens zomaar vanzelf naar de achtergrond is verdwenen. En dat terwijl je juist nu hun steun zo kan gebruiken!

Vraag om wat je nodig hebt

Als je steun nodig hebt, kun je hier zelf om vragen. Dat is niet gek! Je zult merken dat de mensen om je heen het prettig vinden als je hen handreikingen geeft. Wil je een schouder om op uit te huilen? Een luisterend oor? Of wil je er juist even niet mee bezig te zijn en samen iets leuks ondernemen? Geef aan waar jij behoefte aan hebt, voor je omgeving is dit niet makkelijk in te schatten.

Als je meer wilt lezen