Fertiliteitsnieuws

Schuimecho (HyFoSy) of baarmoederfoto (HSG)?

De FOAM studie onderzocht of een schuimecho (HyFoSy) even goed is als een baarmoederfoto (HSG) om de doorgankelijkheid van de eileiders te testen tijdens het vruchtbaarheidsonderzoek.
De voorlopige resultaten.

Rapport tweede evaluatie Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting

Dit voorjaar is het rapport van de tweede evaluatie van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting openbaar geworden. Het rapport is opgesteld in opdracht van ZonMw door een onderzoeksteam van Pro Facto, de Rijksuniversiteit Groningen en het Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Vandaag vindt de presentatie van het rapport plaats in Utrecht. De onderzoekers geven een toelichting op de bevindingen. Uiteraard is ook Freya hierbij aanwezig.

Freya nieuws

Antwoord op Kamervragen over vergoeding eiceldonatie

In april 2019 schreven wij dit artikel om het ontbreken van vergoeding voor eiceldonatie aan te kaarten. Voor eiceldonatie moet je namelijk (een groot deel) zelf betalen, ook al is er sprake van een duidelijke medische indicatie (zoals vervroegde overgang of ontbreken van eicellen door behandeling voor kanker). Antwoord van de minister Wij stuurden ons […]

Europese Week van de Vruchtbaarheid: 4-10 november

Inmiddels is het een traditie: de eerste week van november is het de Europese Week van de Vruchtbaarheid. Dit is de themaweek van 4 tot en met 10 november. Samen met onze Europese collega-organisaties vragen we aandacht voor vruchtbaarheid. Een belangrijk doel is het taboe op vruchtbaarheidsproblemen te doorbreken.

ESHRE-lezing Ellen van der Valk over communicatie met artsen (video)

Eind juni vond in Wenen het jaarlijkse ESHRE-congres plaats voor ca. 12.000 Europese professionals op het gebied van fertiliteit. Freya-vrijwilligster Ellen van der Valk (redactielid van het Freya Magazine) verzorgde een lezing over de communicatie tussen arts en patiënt.

Freya e-training Zorg voor Jezelf start in november

Goed voor jezelf zorgen is ongelooflijk belangrijk als je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen. Daarom ontwikkelt Freya de inspirerende e-training Zorg voor Jezelf. Gedurende 14 weken ontvang je wekelijks inspiratie, tips en oefeningen rondom het thema ‘Zorg voor Jezelf’. De e-training is laagdrempelig, positief en nodigt uit om op een fijne manier met jezelf aan de slag te gaan. Deze e-training lanceren we in de Week van de Vruchtbaarheid, die dit jaar plaatsvindt van 4 tot en met 10 november.