Ongewenst kinderloos: Blijf geloven in je (bijgestelde) dromen

Beeld Martine van der Voort

Zwanger worden en kinderen krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. 

Waar vele stellen hun kinderwens (gelukkig) in vervulling zien gaan, zien anderen die droom in duigen vallen. En dat is niet alleen meer dan verdrietig, dat verandert je leven.

Tot zo’n negen jaar geleden (tussen 2006 en 2010) ondergingen wij vele vruchtbaarheidsbehandelingen. Zonder enig resultaat. Wij besloten te stoppen en bewust te kiezen voor een leven zonder kinderen: wij kozen voor elkaar. 

Dat voelde destijds goed en als vanzelfsprekend. We kregen weer grip op ons leven. Nu zijn we dankbaar dat onze kinderloosheid ons is overkomen. We hebben het van begin af aan geaccepteerd en het heeft ons gevormd tot wie we zijn. Het bracht ons tot het fijne leven dat we nu leiden.

Wij kunnen denken vanuit het positieve: vanuit onze liefde voor elkaar, vanuit de mogelijkheden, vanuit voldoening, trots en acceptatie. En vanuit dankbaarheid voor diegenen die we wel om ons heen hebben.

Maar we weten ook dat onze benadering niet voor iedereen is weggelegd. Intens verdriet, gemis, diepgewortelde pijn, onzekerheid, rouw, afgunst, onvolledigheid en boosheid zijn zomaar wat termen die we regelmatig opvangen.

In onze omgeving zijn een aantal lieve mensen zwanger en ondergaan andere hele dierbare mensen vruchtbaarheidsbehandelingen. 

Aan hen denken we extra deze week: we leven mee met diegenen die hun droom leven en we hopen van harte dat de anderen hun droomwens in vervulling zien gaan.

En we denken aan diegenen die hun kinderwens niet vervuld zien worden. Hen steken we een hart onder de riem: het komt echt allemaal goed. Werk aan nieuwe dromen en (be)leef ze samen. Het leven is echt heel mooi, maar je moet er zelf invulling aan (leren) geven. 

Hervind je kracht, hoop en positieve energie. Geniet van elkaars nabijheid en liefde. Onderneem leuke dingen. Schenk je leven een lach en je ontvangt het met een brede lach terug. 

Maak er iets moois van samen.

Angelie

Geef een reactie