ReceptIVFity – test die succeskans IVF voorspelt – beschikbaar in de kliniek

ReceptIVFity test

Sinds 1 november 2017 is de ReceptIVFity test beschikbaar voor gebruik in de IVF-kliniek. Met deze test kan de slagingskans van IVF worden voorspeld.

Hoe werkt de test?

Om de test uit te voeren wordt een vaginale swab gedaan. Dit teststaafje gaat vervolgens naar een gespecialiseerd centraal laboratorium. In het lab onderzoeken ze het DNA van de bacteriën. Daarmee kan je persoonlijke fertiliteitsmicrobioom profiel worden bepaald. De uitslag laat zien of je een gunstig of ongunstig profiel hebt. Naar verwachting zal 20% van de vrouwen een ongunstig profiel hebben.

Wat betekent het als het profiel ongunstig is?

Een ongunstige uitslag houdt in dat je kans op succes met IVF heel klein is, in elk geval in de 2 maanden na die test. Op dit moment is nog niet duidelijk of de uitslag kan veranderen als je de test herhaalt na bijvoorbeeld 6 maanden. Dit wordt nog onderzocht. Met de komst van ReceptIVFity is er de mogelijkheid om te onderzoeken of een medicijn of een bepaald dieet een verandering van het microbioomprofiel kan bewerkstelligen, maar deze onderzoeken moeten nog gaan starten.

Wie voert de test uit?

De test komt ter beschikking van de IVF-gynaecologen. De beslissing om de test te doen ligt bij de vrouw, uiteraard in samenspraak met haar behandelend fertiliteitsspecialist. Het Erasmus MC te Rotterdam leidde het onderzoek naar de test en daar is hij nu als eerste beschikbaar. Op dit moment wordt de beste manier van samenwerken met het laboratorium getoetst. Als alles goed loopt, kunnen andere IVF-klinieken de test ook in gebruik nemen.

Wat zijn de kosten?

De test wordt (nog) niet vergoed en komt dus voor eigen rekening. De kosten zijn 363,- incl. BTW. Daartegenover staat dat je je IVF-poging niet in een kansloze periode verspilt.

Meer lezen?

We publiceerden eerder het artikel ‘Urinetest voorspelt succeskans IVF‘ op onze website. Hierin is nog sprake van een urinetest. Inmiddels is duidelijk is dat het microbioom in de urine overeenkomt met die in de vagina. Omdat in de bacteriën in de vagina meer DNA gevonden wordt, voert men de test nu met een vaginale swab uit.

2 gedachten over “ReceptIVFity – test die succeskans IVF voorspelt – beschikbaar in de kliniek

  1. Hallo Marijke,
   Het doel van deze test komt wel enigzins overeen met de ERA test, namelijk kijken of er een gunstige implantatiekans is, maar het is niet geheel hetzelfde. Voor de ERA test is een biopt van het endometrium nodig, voor de ReceptIVFity slechts een vaginale swab. Deze test is nieuw en in Nederland ontwikkeld.
   Groet,
   José

Geef een reactie