ReceptIVFity – test die succeskans IVF voorspelt – beschikbaar in de kliniek

ReceptIVFity test

Sinds 1 november 2017 is de ReceptIVFity test beschikbaar voor gebruik in de IVF-kliniek. Met deze test kan de slagingskans van IVF worden voorspeld.

Hoe werkt de test?

Om de test uit te voeren wordt een vaginale swab gedaan. Dit teststaafje gaat vervolgens naar een gespecialiseerd centraal laboratorium. In het lab onderzoeken ze het DNA van de bacteriën. Daarmee kan je persoonlijke fertiliteitsmicrobioom profiel worden bepaald. De uitslag laat een hoge, midden of lage score van je profiel zien. Naar verwachting zal 20% van de vrouwen een ongunstig profiel hebben.

Wat betekent de uitslag van het profiel?

De test kan een hoge, midden en lage score opleveren. Bij een hoge score is de kans op zwangerschap hoog (52,6%)*. Bij een midden score is de kans op zwangerschap 23,6%*. Een lage score houdt in dat de kans op een zwangerschap na IVF- of ICSI laag is (5,9%*).

*Deze cijfers zijn gebaseerd op een eerste embryo-terugplaatsing bij IVF/ICSI.

De uitslag is bewezen betrouwbaar gedurende de 2 maanden die volgen op de test. Er wordt nog verder onderzoek gedaan om te kijken of en hoe een ongunstig profiel te beïnvloeden is.

Wie voert de test uit?

De test komt ter beschikking van de IVF-gynaecologen. De beslissing om de test te doen ligt bij de vrouw, uiteraard in samenspraak met haar behandelend fertiliteitsspecialist. Het Erasmus MC te Rotterdam leidde het onderzoek naar de test en daar is hij nu als eerste beschikbaar. Op dit moment wordt de beste manier van samenwerken met het laboratorium getoetst. Als alles goed loopt, kunnen andere IVF-klinieken de test ook in gebruik nemen.

Update: Vanaf juni 2018 kunnen ook patiënten die nog niet onder behandeling zijn geweest – met een verwijzing van de huisarts – voor de test terecht bij Vivaneo Kinderwens in Leiderdorp.

Houd deze website in de gaten voor uitbreiding van de verkrijgbaarheid.

Wat zijn de kosten?

De test wordt (nog) niet vergoed en komt dus voor eigen rekening. De kosten zijn 363,- incl. BTW. Daartegenover staat dat je je IVF-poging niet in een kansloze periode verspilt.

Meer lezen?

We publiceerden eerder het artikel ‘Urinetest voorspelt succeskans IVF‘ op onze website. Hierin is nog sprake van een urinetest. Inmiddels is duidelijk is dat het microbioom in de urine overeenkomt met die in de vagina. Omdat in de bacteriën in de vagina meer DNA gevonden wordt, voert men de test nu met een vaginale swab uit.

2 gedachten over “ReceptIVFity – test die succeskans IVF voorspelt – beschikbaar in de kliniek

  1. Hallo Marijke,
   Het doel van deze test komt wel enigzins overeen met de ERA test, namelijk kijken of er een gunstige implantatiekans is, maar het is niet geheel hetzelfde. Voor de ERA test is een biopt van het endometrium nodig, voor de ReceptIVFity slechts een vaginale swab. Deze test is nieuw en in Nederland ontwikkeld.
   Groet,
   José

Geef een reactie