Tips van jullie, voor jullie!

In het fertiliteitstraject komt er nogal wat op je af. Zoveel zaken die je het hoofd moet bieden! Iedereen zoekt zijn eigen weg in de medische wereld, in het omgaan met de omgeving, om dicht bij jezelf te blijven, goed voor jezelf te zorgen, een goede werksituatie te houden, etc. We vroegen jullie om jullie eigen kennis en ervaring te delen met ons. Want wat voor jou werkt of jou kracht geeft, heeft wellicht ook waarde voor een ander! Hieronder een mooie lijst met tips. Van jullie, voor jullie!

Wees eerlijk en open tegen de mensen die dicht bij je staan.

Mijn ultieme tip is om er eerlijk en open over te zijn tegen de mensen die dicht bij je staan of met wie je veel te maken hebt. Vrienden, familie, maar ook collega’s. Zodat je niet altijd het gevoel hebt dat je alle ballen hoog moet houden, maar ook kunt aangeven als het wat minder goed gaat. Zodat je op een pittig moment geen uitgebreide uitleg hoeft te geven, maar merkt dat je de ruimte en steun krijgt. Het is best spannend om het te vertellen, maar in mijn beleving krijg je er zoveel voor terug. De lieve berichtjes, kaarten en steun op andere manier zijn goud waard en slepen je er echt doorheen.
Marleen

Blijf communiceren

Blijf communiceren met je omgeving. In de eerste plaats natuurlijk je partner, maar ook je werk, vrienden, familie. Het hele traject, maar ook zeker de hormonen, die doen een hoop met je!
Dagmar

Laat het niet los, maar hou het anders vast

Het mooiste advies dat ik ooit kreeg is dat ik niet los moest laten, maar anders vast moest leren houden. Dat heeft mij heel veel rust gegeven!
Mae

Zoek lotgenoten

Ga op zoek naar lotgenoten met wie je ervaringen kunt uitwisselen.
Willy

Geef aan wat je nodig hebt

Laat de mensen om je heen weten hoe ze je kunnen steunen. Dat helpt jou én hen.
Brenda

Geef jezelf de ruimte

Geef jezelf de ruimte om verdriet te hebben om tegenslagen. Krop het niet op want je komt het dan waarschijnlijk later weer tegen.
Esther

Zet je leven niet aan de kant

Zet je leven niet volledig aan de kant de kinderwens. Vergeet niet dat JIJ er ook nog bent. Niet alleen het willen krijgen van een kindje is belangrijk maar jij ook. Zorg dat je normale leven ook door gaat. Feestjes, filmavondjes, etentjes, enz.
Martine

Je mag ook “nee” zeggen

Je mag ook nee zeggen. Nee tegen behandeling, maar ook tegen onderzoeken etc. Wanneer je het gevoel hebt onvoldoende geïnformeerd te zijn bijvoorbeeld. Je leven om de behandeling plannen kan ook de behandelingen om je leven plannen worden.
Kim

Bepaal je eigen tempo

Bepaal je eigen tempo. Zorg ervoor dat je niet geleefd wordt. Jij mag bepalen wanneer je wat wilt doen en jij mag bepalen of je het überhaupt wilt doen. Kies voor voldoende pauze. Maak die mooie reis. Plan door, leef je leven en blijf niet wachten. Praat met elkaar en praat met anderen. Blijf realistisch en vooral: blijf eerlijk.
Carmen

Onderschat de emoties ná het traject niet

Alle aandacht tijdens het traject gaat naar de medische behandeling. Je kunt het emotionele aspect dan makkelijk onderschatten terwijl dit toch nog verwerkt moet worden. Dit kan ook na de zwangerschap en geboorte nog gebeuren. Vraag hulp als dat nodig is.
Danielle

Geef een reactie