1 op de 6 – Mariette

Lieve mooie, krachtige en geweldige vrouwen, kan het zijn dat het grootste taboe waar wij als vrouwen mee te maken hebben, is dat je als vrouw niet genoeg bent als je geen moeder bent? Wat maakt dat we ons niet vervuld voelen als vrouw, als we geen kinderen (kunnen) krijgen?

Wij vrouwen zijn altijd en bovenal eerst vrouw, en dan pas moeder. En wat voor vrouw! Zijn we niet allemaal geweldig, mooi, uniek en krachtig, met zoveel te bieden, ongeacht of we moeder zijn of niet? Hier mag veel meer de aandacht op komen te liggen, dan dat we als vrouw zonder kinderen slachtoffer zijn, zielig of minder.

“Het was mooi geweest en IVF was voor mij geen logische volgende stap.”

Mijn naam is Mariette, ik heb geen kinderen en ik sta vol vreugde in het leven. Bijna vijf jaar geleden ben ik met behulp van een IUI-behandeling zwanger geraakt. Deze zwangerschap is na 14 weken beëindigd met een curettage. Daarna heb ik nog verschillende IUI-behandelingen ondergaan, totdat ik merkte: nee, dit wil ik niet meer. Het was mooi geweest en IVF was voor mij geen logische volgende stap. Mijn hele lijf zei nee. De beëindiging van mijn zwangerschap heeft mij mijn ogen doen openen en heb ik aangegrepen als een uitnodiging om de relatie met mezelf aan te gaan. Ik voelde vrijwel direct dat dit een cadeau was van het leven, waarbij ik mezelf mocht gaan uitpakken. Ja, ik wilde graag moeder worden, maar er zat bij mij een enorme druk op. Ik miste iets, en ik dacht dat het krijgen van een kind dat gevoel van missen zou wegnemen. Maar wat miste ik dan eigenlijk? En waarom was mijn leven zonder kind niet goed genoeg?

“Ik heb ervaren hoe vrouwen die geen of lastig kinderen kunnen krijgen, worden neergezet als zielig.”

Ik miste mezelf. En ik had het gevoel dat je als vrouw zonder kinderen niet compleet bent. De afgelopen jaren ben ik een relatie met mezelf begonnen en ben ik op ontdekkingstocht gegaan in wat het betekent om vrouw te zijn. Ik ben gaan inzien dat er vanuit onszelf, en vanuit de maatschappij, veel verwachtingen en idealen zijn in wat hoort en wat zou moeten. Ook heb ik ervaren hoe vrouwen die geen of lastig kinderen kunnen krijgen, worden neergezet als zielig en als iemand om medelijden mee te hebben. Ik heb dit nooit als fijn ervaren, omdat ik hierdoor het gevoel kreeg dat er iets mis met me was. Dit is ook de reden dat ik me nooit bij een lotgenotengroep heb aangesloten, omdat ik me niet voelde aangesproken op de geweldige, mooie en krachtige vrouw die ik van nature ben.

Voor mij zijn alle vrouwen gelijk, ongeacht of ze moeder zijn of niet. We zijn al compleet, met of zonder kind. Daar is veel te weinig aandacht voor, en daar mag verandering in komen. We mogen onszelf veel meer vieren en waarderen in wie we zijn en elkaar hierin ook ondersteunen. Een vrouw met vruchtbaarheidsproblemen is niet minder vrouw. Een vrouw die geen kinderen wil, is niet minder vrouw. Een vrouw die geen kinderen kan krijgen, is niet minder vrouw.

Laten we met elkaar dit taboe doorbreken en elkaar bekrachtigen in wie we werkelijk zijn, vrouw! Ik heb geen kind gekregen, maar ik heb mezelf gekregen. Een groter cadeau kan ik mij niet wensen en ik ben nog dagelijks aan het uitpakken.

Mariette

Geef een reactie