Antwoord op Kamervragen over vergoeding eiceldonatie

schaaltje voor eicellen

In april 2019 schreven wij dit artikel om het ontbreken van vergoeding voor eiceldonatie aan te kaarten. Voor eiceldonatie moet je namelijk (een groot deel) zelf betalen, ook al is er sprake van een duidelijke medische indicatie (zoals vervroegde overgang of ontbreken van eicellen door behandeling voor kanker).

Antwoord van de minister

Wij stuurden ons artikel ook naar Tweede Kamerleden die zich met zorg bezighouden. Lilianne Ploumen (PvdA) stelde vervolgens schriftelijke vragen aan Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins.

Inmiddels heeft de minister antwoord op Kamervragen over vergoeding eiceldonatie gegeven (zie ook document onderaan deze tekst).
Eiceldonatie zonder medische indicatie is geen vergoede zorg.
In het geval dat er wel een medische indicatie is, wordt het deel van de zorg bij de wensmoeder vergoed. Maar de kosten voor stimulatie en punctie bij de donor niet.

Advies Zorginstituut

De minister heeft het Zorginstituut nu om een advies hierover gevraagd. Zijn vraag is of het wenselijk is om de vergoeding van de medische kosten voor de vruchtbaarheidsbehandeling van de donor uit de basisverzekering te betalen. En voor welke patiënten dat dan moet gelden.
We wachten nu dus op het advies van het Zorginstituut.

Meer lezen

Geef een reactie