“Je bent veranderd”, zeggen ze

Beeld: Martine van der Voort

Je bent veranderd, zeggen ze. Je kan alleen nog maar aan jezelf denken, zeggen ze. Je kunt niet omgaan met een andere mening, zeggen ze. Je was zo’n leuke meid, zeggen ze. Je bent egoïstisch, zeggen ze.

Ja, ik zal inderdaad best veranderd zijn. Ik heb eindeloos begrip voor andere meningen en hoe die meningen ontstaan, maar op mijn tijdlijn bepaal ik wat er gebeurt!

Mijn begrip houdt op bij mensen die mij gaan vertellen of mijn verdriet al dan niet gerechtvaardigd is, die een veroordeling uiten over hoe ik met onze ongewenste kinderloosheid omga, die mij in mijn verdriet egoïstisch noemen omdat ik minder in staat ben om begrip te hebben voor de luxeproblemen die ouders kunnen hebben of die simpelweg geen respect kunnen opbrengen voor wat ik een rouwproces noem en mijn verdriet verdraaien in iets wat op jaloezie of misgunnen lijkt. Ongewenste kinderloosheid lijkt wel iets waar iedereen een mening over mag hebben, behalve de mensen die het daadwerkelijk aangaat.

Ik ben oprecht blij voor iedereen die wel zwanger wordt. Echt! Maar daarnaast ben ik ook verdrietig voor ons, omdat het ons niet lukt en onze droom steeds verder weg lijkt. Dat gevoel, die pijn, is niet aan discussie onderhevig en behoeft ook geen validering van anderen om er te mogen zijn. Vraag me alsjeblieft niet om mijn pijn aan de kant te zetten voor jouw geluk, maar erken ook dat jouw goede nieuws mij compleet uit het veld slaat. Als mijn verdriet er niet mag zijn, kan mijn blijdschap voor jou er ook niet zijn. Ik kan pas mijn blijdschap voor jou laten zien, als ik AL mijn emoties mag laten zien, en dat moet ik op mijn eigen manier kunnen doen. Dat maakt mij niet egoïstisch, en dat is geen quid pro quo. Alle dames die mij de ruimte hebben gegeven om mijn verdriet naast de blijdschap te mogen voelen, dank je wel!

Ja, ik ben veranderd. Ik laat steeds minder over me heen lopen en daar ben ik erg trots op! Ik hou vast aan mijn idealen en aan mijn normen en waarden en ik ben principiëler dan voorheen. Ik ben heel duidelijk in wat ik wel en niet acceptabel vind én in wat mij kwetst. En ik probeer op deze manier een taboe te doorbreken om anderen én mezelf te behoeden voor nog meer onwetendheid, veroordelingen, geroddel, kwetsende opmerkingen of goedbedoelde adviezen die als een tang op een varken slaan.

Ja, ik ben veranderd. Want ik ga me niet meer verontschuldigen voor mijn principes en mijn grenzen. Jij mag de jouwe hebben, ik de mijne. Ik ben bereid om in gesprek te gaan en de dingen van jouw kant te bekijken, maar uiteindelijk bepaal ik zelf waar mijn grenzen liggen. En nee, daar maak ik inderdaad niet veel vrienden mee, maar wel de juiste :-).

Hopelijk blijven we elkaar vinden op onze grenzen of op gezamenlijk grondgebied, en kunnen we daar goede gesprekken hebben met elkaar over de zin en onzin van Facebook :-).

Suuz

2 gedachten over ““Je bent veranderd”, zeggen ze

  1. WoW Suuz, wat heb je dit goed verwoord!!! Zo goed dat zelfs mijn man het stuk naar mij doorstuurde. We herkennen onszelf hier volledig in.
    Je eigen keuzes maken om met dit verdriet om te gaan wordt niet altijd in dank af genomen maar tenslotte moeten wij samen door en niet die andere.
    Wij hebben vorig jaar voor onszelf gekozen, wat wilden wij nog meer, waar werden wij gelukkig van. Dat is de aller beste keuze geweest die we konden maken.
    Suuz, heel veel succes met alles en petje af voor dit mooie artikel!! Bedankt voor het delen.

Geef een reactie