Deelname Freya aan paneldiscussie n.a.v. docu Het zaad van Karbaat

Miriam Guttmann regisseerde de korte Nederlandse documentaire Het zaad van Karbaat. Zij studeerde dit jaar samen met haar crew af aan de Nederlandse Filmacademie. Het zaad van Karbaat won de VPRO-prijs voor beste eindexamen documentaire 2018 en werd uitgekozen voor een speciale vertoning op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Deze vond plaats op 3 oktober 2018. Na de vertoning van de film volgde er een paneldiscussie, waaraan José Knijnenburg namens Freya deelnam.

Indringende documentaire

De documentaire gaat over twee moeders die bij vruchtbaarheidsarts Karbaat onder behandeling waren om zwanger te worden, en over hun kinderen. Deze arts had in de jaren ‘80 en ‘90 een goed lopende spermakliniek. Vorig jaar werd duidelijk dat de arts ook zijn eigen zaad gebruikte voor het insemineren van vrouwen. Inmiddels zijn er tientallen Nederlandse donorkinderen waarvan vaststaat dat Karbaat de biologische vader is. Het zaad van Karbaat laat de emotionele gevolgen zien van de handelwijze van Karbaat bij twee moeders en hun kinderen. De film is eerder uitgezonden op tv en is terug te kijken.

Discussie na de film

Aan de discussie na de film namen deel: Ties van der Meer (St. Donorkind), Joey (één van de donorkinderen uit de film), Derek Eimers (een donor) en José Knijnenburg (Freya). De discussie gaat niet alleen over de verwerpelijkheid van de handelswijze van Karbaat, maar vooral ook over de anonimiteit van donoren. De kinderen van donoren – er zaten er veel in de zaal – benadrukken dat zij het recht hebben om te weten van wie zij afstammen en verwerpen elke anonieme donatie. In Nederland is anonieme donatie sinds 2004 niet meer toegestaan. Zoals bekend gaan veel wensouders voor eiceldonatie naar het buitenland, met name wegens een tekort aan donoren in Nederland. In een aantal landen is anonieme donatie wel toegestaan.

Het belang van het kind

Freya stelt zich op het standpunt dat wensouders zelf de keuze maken en Freya probeert hen te voorzien van informatie om een goede keuze te maken. Bij deze overwegingen is het essentieel om het belang van het toekomstig kind voorop te stellen: mensen die gebruik van een donor overwegen, dienen zich te informeren over wat anonimiteit voor het kind kan betekenen.

Sommige donorkinderen vinden dat het reizen naar andere landen voor anonieme donatie verboden zou moeten worden, net als reclame maken voor deze buitenlandse klinieken. Een verbod op zorg in het buitenland zit er volgens ons niet in, want dit recht is op Europees niveau geregeld. Joey riep tot slot op om toch in elk geval vanaf het begin altijd open te zijn naar een donorkind over zijn/haar ontstaansgeschiedenis. Dat streven onderschrijft Freya van harte: probeer het niet geheim te houden, wacht niet met vertellen maar praat erover zodra je kind kan praten. Misschien is het nodig om hiervoor meer specifieke hulp te ontwikkelen.

Heb jij een kind via een donor? Vertel ons dan waar je tegenaan loopt. Heb jij hulp nodig? Waar zou je dan hulp bij willen? Stuur ons een PB of e-mail naar communicatie@freya.nl

Wil je meer lezen?

Geef een reactie