10 Tips voor de omgeving: zo steun je iemand met vruchtbaarheidsproblemen

Beeld: Martine van der Voort

Wanneer iemand in je omgeving te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen, is steun van de mensen uit hun omgeving zo waardevol! Maar hoe bied je deze steun, wat helpt (en wat juist niet)?

1. Luisteren, luisteren, luisteren

Wanneer duidelijk is dat een spontane zwangerschap niet waarschijnlijk is, heeft dit een enorme invloed op het leven. Een luisterend oor en oprechte interesse zijn in deze heftige periode goud waard!

2. Een berichtje op belangrijke momenten

Een belangrijke ziekenhuisafspraak, de uitkomst van de zwangerschapstest: allemaal belangrijke momenten voor mensen in het fertiliteitstraject. Op zulke momenten kun je laten weten dat je meeleeft, bijvoorbeeld door het sturen van een kaartje of appje. Een simpel ‘Ik denk aan jullie’ wordt vast en zeker gewaardeerd!

3. Vraag of ze erover willen praten

Vind je het moeilijk inschatten of iemand erover wil praten? Vraag het gewoon! De persoon kan dan zelf aangeven of hij of zij dat wil. Het toont in ieder geval je betrokkenheid en interesse en je laat zien dat je eraan denkt.

4. Wees eerlijk over andermans zwangerschappen

Ja, zwangerschappen van een ander kunnen pijnlijk zijn. Zij hebben bereikt waar iemand met een onvervulde kinderwens enorm naar verlangt. Maar erger nog dan de confrontatie is het verzwijgen ervan. Het is kwetsend als (bijvoorbeeld) de hele familie weet van de zwangerschap van het nichtje, maar degene met vruchtbaarheidsproblemen niet. Je kunt iemand niet sparen voor dit bericht, er komt een moment dat het bekend wordt. Het moment om het te vertellen kun je wel bewust kiezen, liefst wanneer er ruimte is voor emoties.

5. Respecteer gemaakte keuzes

Tijdens een traject van vruchtbaarheidsbehandelingen ontkom je niet aan het maken van keuzes: welke behandelingen zijn een optie? Hoe ver ben je bereid te gaan voor de vervulling van je kinderwens? Deze keuzes zijn heel persoonlijk. Als gevraagd wordt naar jouw mening mag je deze natuurlijk geven. Zo niet, dan kun je deze beter voor je houden.

6. Geef liever geen ongevraagd advies

‘Je kunt ook een kindje adopteren’. Meestal geldt dat, als jij het kunt bedenken, iemand die in het traject zit het ook al heeft bedacht. Natuurlijk mag je je mening geven als hierom gevraagd wordt, maar vaak wordt een luisterend oor zoveel meer op prijs gesteld.

7. Bagatelliseer het probleem niet

Opmerkingen als ´Kinderen is ook niet alles hoor!´, zijn niet troostend. Verdriet om een uitblijvende zwangerschap is heftig. Het toekomstbeeld – een gezin – is onzeker. Dit heeft grote impact en de gevoelens die hierbij komen kijken kunnen allesoverheersend zijn. Door het probleem te bagatelliseren, ga je hieraan voorbij.

8. Stel vragen

Als je start met vruchtbaarheidsbehandelingen, stap je als het ware in een rijdende trein. Er komt veel op je af, je krijgt veel informatie. Het kan bij het paar zelf al duizelen, laat staan voor de mensen in de omgeving. Begrijp je iets niet? Vraag het gewoon! Het toont betrokkenheid en je begrijpt het traject dat zij doorlopen beter.

9. Vul niet in voor de ander

Organiseer je een kraamfeest of kinderfeestje, maar nodig je het paar met onvervulde kinderwens maar niet uit omdat dit mogelijk pijnlijk is? Ongetwijfeld lief bedoeld, maar ze zullen zich erdoor buitengesloten kunnen voelen. Beter kun je hen wél uitnodigen, maar laten weten dat je het begrijpt als ze liever op een ander moment langskomen, zonder andere gasten.

10. Voor rouwen staat geen tijd

Verdriet om een kinderkamer die definitief ongewild leeg blijft, is heftig. Hiervoor staat geen tijd. Er blijven in het leven momenten komen waarop het verdriet wordt aangewakkerd. Bijvoorbeeld wanneer de kinderen van vrienden afstuderen/trouwen/etc. Maar ook wanneer zij opa en oma worden. Al deze mijlpalen kunnen het paar (tijdelijk) terugwerpen in het verdriet om de ongewenste kinderloosheid. Het is goed om je hier bewust van te zijn en misschien op dit soort momenten uit te spreken dat je hieraan denkt.

En last but not least: wat fijn dat je dit leest en iemand met vruchtbaarheidsproblemen wilt steunen in een voor hem/haar moeilijke tijd!

Wil je meer lezen?

Een gedachte over “10 Tips voor de omgeving: zo steun je iemand met vruchtbaarheidsproblemen

  1. Zijn er ook tips ergens op deze site voor iemand die ongewenst kinderloos is en een partner heeft met een kind uit een vorige relatie, waardoor het verdriet dus continu wordt aangewakkerd door de constante confrontatie met het geluk van ouderschap?

Geef een reactie