Schuimecho (HyFoSy) of baarmoederfoto (HSG)?

De FOAM studie onderzocht of een schuimecho (HyFoSy) even goed is als een baarmoederfoto (HSG) om de doorgankelijkheid van de eileiders te testen tijdens het vruchtbaarheidsonderzoek. Hieronder lees je de voorlopige resultaten van de studie.

Wat is een HyFoSy?

Een hysterosalpingo-foam sonografie (HyFoSy ofwel schuimecho) betekent het zichtbaar maken van de baarmoeder en de eileiders door middel van een inwendige (vaginale) echo. Deze echo wordt gemaakt nadat er een kleine hoeveelheid (ongeveer 5-10 ml) schuim in de baarmoederholte is ingebracht via de baarmoedermond en -hals.

Wat is een HSG?

Een hysterosalpingogram (HSG ofwel baarmoederfoto) betekent het zichtbaar maken van de baarmoeder en de eileiders door middel van een röntgenfoto. Deze röntgenfoto wordt gemaakt nadat er contrastvloeistof (ongeveer 10 ml) in de baarmoeder is ingebracht eveneens via de baarmoederholte en -hals.

De FOAM studie

In de FOAM studie ondergingen alle vrouwen beide onderzoeken tijdens het vruchtbaarheidsonderzoek, waarna de uitslagen met elkaar vergeleken werden. Tussen juni 2015 en januari 2019 hebben ruim 1100 vrouwen, in 27 verschillende ziekenhuizen, deelgenomen aan dit onderzoek.
De onderzoekers willen hierbij alle vrouwen bedanken die hebben deelgenomen aan de FOAM studie!

De resultaten van de studie

De voorlopige resultaten laten zien dat een schuimecho (HyFoSy) en baarmoederfoto (HSG) beide goede testen zijn om de doorgankelijkheid van de eileiders te testen tijdens het vruchtbaarheidsonderzoek. Ook het aantal vrouwen dat zwanger werd na de testen was vergelijkbaar. De vrouwen ervaarden de schuimecho (HyFoSy) tevens als een stuk minder pijnlijk dan de baarmoederfoto (HSG).

Alle vrouwen werden tot 12 maanden na de onderzoeken gevolgd, aangezien de laatste vrouwen in januari 2019 hebben deelgenomen aan de FOAM studie, wachten we op dit moment nog enkel op de resultaten van deze vrouwen. De definitieve resultaten zullen in de zomer van 2020 bekend zijn.

De voorlopige resultaten zijn gepresenteerd op het ASRM 2019 Scientific Congress & Expo in Philadelphia, USA (een toonaangevend Amerikaans wetenschappelijk congres). Tevens was de FOAM studie geselecteerd als ‘Prize Winning Paper’. Een geweldig podium, waar de resultaten konden worden gedeeld met een groot publiek.
Je kunt de presentatie bekijken via deze link (vanaf minuut: 30.15).

De FOAM studie werd gefinancierd door ZonMw, een Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Geef een reactie