Nieuwe studies naar contrastmiddelen voor baarmoederfoto (HSG)

Na 12 maanden proberen om zwanger zonder resultaat, kan je naar de huisarts gaan. Een volgende stap is dat de huisarts je naar het ziekenhuis verwijst voor verder vruchtbaarheidsonderzoek. Aan de hand van vragen kan de gynaecoloog of fertiliteitsarts bekijken welk aanvullend onderzoek nodig is.

Baarmoederfoto

Een van die onderzoeken is het HSG (hysterosalpingogram, ook wel baarmoederfoto). Hierbij brengt men contrastvloeistof in de baarmoederholte waarna middels röntgenfoto’s wordt gekeken of de eileiders doorgankelijk zijn.

Studie naar contrastmiddelen

Er bestaan twee verschillende soorten contrastmiddel: de een is op waterbasis en de andere op oliebasis.
Een groot onderzoek uit 2017 (de H2Olie studie) liet zien dat bij een bepaalde groep vrouwen een HSG met olie contrast 10% meer kans op een doorgaande zwangerschap geeft dan bij het gebruik van water contrast. Dit betrof vrouwen met een onvervulde kinderwens, tussen de 18 en 39 jaar met een regelmatige cyclus en een laag risico op eileiderziekte.

Het is echter nog onbekend of olie contrast ook een verhoogde kans op een zwangerschap geeft bij andere groepen vrouwen. Bij hen wordt nu nog standaard water contrast gebruikt en zij krijgen – zoals in de huidige medische richtlijn staat – alleen een HSG als er een verhoogd risico op eileiderziekte is. Een eileiderziekte kun je hebben door bijvoorbeeld een doorgemaakte chlamydia infectie (of een andere seksueel overdraagbare aandoening), een eerdere buikoperatie of endometriose.

Twee nieuwe studies naar contrastmiddelen

Recent zijn twee wetenschappelijke studies gestart naar contrastmiddelen voor baarmoederfoto (HSG) die het effect van olie contrast verder onderzoeken: ‘H2Olie-timing’ en ‘H2Olie2’. Deze studies worden vanuit het AmsterdamUMC (locatie VUMC) geleid. Aan de uitvoering werken verschillende klinieken mee.

H2Olie2 studie

In de studie ‘H2Olie2’ onderzoekt men ook of er een verschil is in zwangerschapskansen na het gebruik van contrast op oliebasis in vergelijking met contrast op waterbasis (net als in de eerdere H2Olie studie), maar dan voor een andere groep vrouwen.
Voor dit onderzoek kom je in aanmerking als je:
• een vrouw van 39 jaar of ouder bent, of
• een onregelmatige eisprong hebt, of
• een verhoogd risico hebt op een eileiderziekte.

H2Olie-timing

Bij de studie ‘H2Olie-timing’ wordt alleen contrast op oliebasis gebruikt. Het onderzoek richt zich op een eventueel verschil in tijd tot het ontstaan van een zwangerschap: raak je sneller zwanger wanneer het HSG direct volgt op het vruchtbaarheidsonderzoek dan dat je nog 6 maanden afwacht en dan een HSG krijgt?
Voor dit onderzoek kom je in aanmerking als je:
• een vrouw van maximaal 38 jaar oud bent, en
• een regelmatige eisprong hebt, en
• een laag risico op een afsluiting in de eileiders.

Meedoen?

Je behandelend arts kan nagaan of je voor één van de twee studies in aanmerking komt.
Meer informatie is te vinden op deze website of vraag ernaar bij je behandelend arts.

Geef een reactie