´Een ervaringsverhaal beklijft beter´

gastcollegeDe impact van een gastcollege aan toekomstige geneeskundigen

Ja, leuk! Denk ik als ik de oproep voor de Freya voorlichters lees: ‘wie wil er een gastcollege verzorgen voor studenten geneeskunde aan het Radboudumc in Nijmegen?’ Mijn communicatiehoofd slaat op hol nadat de opdracht aan mij wordt toegekend: wat ga ik vertellen? Waarom ga ik dat vertellen en hoe? En hoe genereer ik aandacht voor Freya?

Zomaar een dinsdagochtend: in de ontvangsthal van ‘het Radboud’ staat professor doctor Braat mij op te wachten. Zij werkt (onder andere) als hoogleraar obstetrie en gynaecologie (en voortplantingsgeneeskunde) en is afdelingshoofd van de gelijknamige afdeling bij het Radboud.
Mevrouw Braat geeft vanochtend een college over fertiliteit. Een onderwerp dat deel uitmaakt van het onderwijsblok/ keuzevak ‘levensfasen’ voor studenten geneeskunde. Mevrouw Braat laat tijdens haar colleges graag ervaringsdeskundigen aan het woord. De persoonlijke ervaringen van een patiënt maken veel indruk bij studenten waardoor het onderwerp beter beklijft. Freya levert regelmatig een gastdocent voor het college fertiliteit en vandaag is het mijn beurt.

Na een korte introductie door mevrouw Braat krijg ik het woord. Een beetje nerveus stel ik mezelf voor. Ik vertel mijn toehoorders dat ze vandaag mijn persoonlijke verhaal beluisteren, met de nadruk op persoonlijk. Want: elke lotgenoot heeft een eigen ervaring, een eigen beleving, een eigen verhaal.
De setting van de locatie versterkt de intimiteit van het onderwerp: geen grote collegezaal maar een leslokaal met een kleine groep (van ongeveer twintig, voornamelijk vrouwelijke) studenten. Mijn lezing wordt niet ondersteund door multimediale middelen. Het is mijn doel om een informele en interactieve sfeer te creëren: een sfeer zonder drempels waarin iedereen vrij is om te vragen.

Na de voorstelronde som ik beknopt de feiten uit onze behandelperiode op. Mevrouw Braat vult mij aan met de medische terminologie, stelt (theoretische) vragen en ze vertelt over haar dagelijkse praktijk. Dat werkt goed! Het laatste kwartier is ingeruimd voor een presentatie over (het werk van) Freya. Daarna vragen de studenten vrijuit: ‘hoe ga je om met kinderen in je omgeving’, ‘hoe reageerde je op de hormonen’ en ‘wat doet het met je relatie’. Andere vragen hebben betrekking op Freya: ‘zijn er vrouwen die nú eicellen willen invriezen voor als zij op een later tijdstip kinderen willen’ of ‘vertel eens over de mogelijkheden betreffende eiceldonatie in Spanje’.

Op de vraag ‘hoe vinden jullie het dat ik mijn ervaringen met jullie deel?’, lopen de reacties uiteen. Enerzijds vinden de studenten het positief om te horen wat een patiënt voelt en ervaart. Anderzijds zet het hen aan het denken. Zij bevinden zich op een leeftijd waarop ze er alles aan doen om niet zwanger te raken: hun kinderwens ligt nog ver in de toekomst. Een openhartige terugkoppeling die mij herinnert aan mijn eigen onbevangenheid op die leeftijd.

Met het generen van aandacht voor Freya zit het wel goed: professor Braat sluit na haar dankwoord af met een sterke aanbeveling aan de studenten én een mooie opsteker voor Freya:

‘Freya verricht zeer goed werk voor de patiënten’.

Angelie

Geef een reactie